Filed under: Niebo w gebie | Tagi: ciasto, czekolada, czekoladowo-malinowe, Donna Hay, maliny, pieczenie, stijlvol tafelen, wypieki
Ciasto Czekoladowo-Malinowe
185g masla
185g gorzkiej czekolady
3 jaja
1/2 lyzeczki esencji wanilii
1 1/2 kubka drobnomielonego cukru
1 kubek maki
2/3 kubka maki samorosnacej
1/2 kubka mielonych migdalow
1 kubek swiezych malin
To zdecydowanie moje ulubione ciasto. Jest szybkie i proste do zrobienia, a efekt jest piorunujacy!!
Rozpusc maslo i czekolade. Na malym ogniu lub w mikrofalowce (na najnizszej mocy). Wymieszaj calosc lyzka, aby dobrze polaczyc skladniki. Odstaw do ostygniecia.
Wymieszaj jaja, wanilie i cukier, az powstanie puszysta masa (porzadny kogel-mogiel). Nastepnie dodaj do masy cala make, migdaly i rozpuszczona czekolade z maslem. Wymieszaj. Do gladkiej masy dodaj polowe malin. I to wszystko!
Przelej mase do natluszczonej foremki, o srednicy 20cm, wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzch nasyp reszte malin i piecz 35 minut w temperaturze 180C° (sprawdz patyczkiem, ciasto na wierzchu bedzie upieczone, ale w srodku bedzie mokre i TAK MA BYC). Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygniecia. Podawaj do mocnej kawy ze swiezymi malinami, albo lodami waniliowymi, albo malinowymi,… z czym tylko chcesz, albo z niczym… Tez bedzie SUPER!!
Pamietaj!!! Ciasto, dzieki duzej ilosci mielonych migdalow, bedzie wilgotne w srodku!! Fantastyczny przepis Donny Hay!!!
Przepis przetlumaczylam dla Moich Wypiekow, blogu z przepisami, o ktorym pisalam przedwczoraj.
3 Komentarze so far
Dodaj komentarz
Mhmmm…. pychotka, tak myślę 8)
Komentarz - autor: pasazernagape Czwartek, 6 grudnia, 2007 @ 5:17 pmPowodzenia z gwiazdkami, jeśli jeszcze je robisz 😉
To musi być bardzo dobre ciasto 🙂
Komentarz - autor: Liska Czwartek, 6 grudnia, 2007 @ 8:26 pmmoge tylko potwierdzic 😀
Komentarz - autor: oliwiadrozd Czwartek, 6 grudnia, 2007 @ 8:57 pm